DE KRACHT VAN DANK-JE-WEL ZEGGEN

Het is niet het geluk dat dankbaar maakt, maar dankbaarheid die gelukkig maakt. Dat zei de boeddhist Yhich Nhat Hanh.

En het goede nieuws is: dankbaarheid kan je trainen. Hoe je dit kan doen, vermeld ik in dit artikel.

De afgelopen periode heb ik namelijk zelf geleerd om meer dankbaar te zijn, op zoek te gaan naar de kleine dingen die gelukkig maken en die ik blijkbaar als voorheen als erg vanzelfsprekend beschouwde. En dat werkt volgens de wet van de aantrekkingskracht: als je geest zich focust op een bepaalde gedachte, dan zul je dingen aantrekken die in overeenstemming zijn met die gedachten. Zo gaan ze je automatisch meer opvallen omdat je brein getraind werd om op zoek te gaan naar die positieve zaken.

Recent schafte ik me een succesplanner aan waar ook uitdrukkelijk stilgestaan wordt bij het gevoel van dankbaarheid, net omdat dit energie geeft, en geen ruimte laat voor het negatieve. Elke dag noteer ik voor mezelf iets waarvoor ik dankbaar ben en per week sta ik stil bij wat het leukste was. Zo staat nieuwjaarsdag op dit moment op 1: onze favoriete plek in Oostenrijk, met vrienden, lekker rustig ontbeten en daarna aperitieven op het terras in de zon. Volmaakt!

Wanneer je rondkijkt zijn er vast een boel zaken, grote maar ook kleine, waar je blij mee bent: een lekkere kop koffie, een fijne babbel met een collega, je kind dat blij terugkomt van school,… Vaak vinden we dit vanzelfsprekend, maar het is niet iedereen gegeven.

Het goede nieuws: dankbaarheid is een gewoonte die je kan trainen maar hoe doe je dat?

Leer naar de kleine dingen kijken

Wanneer je rondkijkt, zijn er vast een boel zaken, grote maar ook kleine, waar je blij mee bent: een lekkere kop koffie, een fijne babbel met een collega, je kind dat blij terugkomt van school,… Vaak vinden we dit vanzelfsprekend, maar het is niet iedereen gegeven.

Voor 3 dingen dankbaar

Noteer elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Zelf ligt er naast mijn bed een boekje met als hoofding: ‘ik ben dankbaar voor…’ en dat vul ik telkens aan. Een extra effect is dat je met een positief gevoel gaat slapen en zo ook weer wakker wordt. Het leuke aan dingen noteren is ook dat je ze na een tijd, bijvoorbeeld aan het einde van het jaar, eens allemaal bij elkaar kan nemen en kan zien wat voor geweldig jaar je had!

Spreek je dankbaarheid uit

Dankbaar zijn is 1 ding, het uitspreken nog iets anders. Op die manier krijgt het nog meer waarde. Heb je een collega die iets goed deed? Benoem het, spreek het uit en zeg waarom je er dankbaar voor bent. Want zoals ik in een van mijn vorige artikels over waarderen zeg geeft een compliment op zijn beurt weer vleugels!

Deel dit bericht

Lees ook ...

Mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België: 5 leerpunten en to do’s!

Recent volgde ik een webinar omtrent mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België. Een webinar naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van Indeed in het kader van werken aan welzijn. Blij dat ik het volgde want sommige cijfers spraken regelrecht tot de verbeelding! Het geeft maar aan hoe belangrijk werken aan welzijn is en welke gevolgen dit kan hebben als je het niet doet. De moeite om verder te delen vond ik. Mijn visie en tips krijg je erbij:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de praktische minigids