Als je luistert, mag je NIKS zeggen!

Als je luistert, mag je NIKS zeggen – ook niet ‘mmm’!

hoe vaak zeg jij ‘mmm’?

als je iets lekker vindt…

wanneer je nadenkt…

als je bevestigt…

of juist twijfelt…

In deze gevallen is jouw emotie wellicht af te leiden uit jouw gehum. Vrolijk, onzeker, blij, bang,…

Maar volgens mij is dit niet in elk geval zo. Ook niet als je luistert. Toch niet als je je non-verbale gedrag onder controle houdt en op een objectieve manier ‘humt’.

Wie zegt dus dat je niet mag ‘hummen’ als je luistert?

Awel, dit weekend hoorde ik het volgende: ‘als je luistert, mag je niks zeggen, ook niet mmm want je mag er geen enkele emotie in leggen’.

euh…

  1. Waarom niet? Zijn emoties zo erg dan? Ik zeg niet dat je emotioneel of impulsief moet reageren, maar het benoemen van de emotie die speelt, lijkt me net krachtig. Doordat je dit kan en aangeeft waarom dat zo is, kan je net een stap verder komen. Het stimuleert wederzijds begrip en constructieve oplossingen.
  2. Sinds wanneer is een objectieve ‘mmm’ een emotie? In al die jaren dat ik selectiegesprekken voerde, heb ik duizenden keren gehumt en ik denk niet dat kandidaten daardoor wisten of ze wel of niet kans maakten. Volgens mij kan die ‘mmm’ net nuttig zijn. Doordat ik dit gebruik samen met een actieve luisterhouding, moedig ik mijn gesprekspartner aan om verder te vertellen, laat ik zien dat ik luister en geïnteresseerd ben in het verhaal.
  3. Welk effect bereik je door helemaal niets te doen? Helemaal niets zeggen als een ander aan het woord is, zou zelfs de indruk kunnen wekken dat het je niet interesseert, dat je niet luistert, met het gevolg dat de ander zijn verhaal stopt en je uiteindelijk niet weet wat je wilde weten. Doel dus allesbehalve bereikt.

Bovendien vind ik het zó onnatuurlijk om niets te doen, dat ik denk dat je aandacht zo zou liggen op het controleren van je reactie dat je daardoor het proces van de ander helemaal uit het oog verliest.

In de psychologie leren we anders, in coaching leren we anders, de praktijk leert anders.

Actief luisteren noemt men dat.

Net belangrijk wanneer je wil dat een klant zich bij je op zijn gemak voelt, of een medewerker of eender wie. Net belangrijk wanneer je de ander centraal wil zetten.

Misschien vind je het overdreven dat ik me er druk in maak, maar ik vind de kwaliteit van een gesprek zo belangrijk en zelfs het kleinste woordje kan er op zo een moment toe doen. Vaak denk ik dat we daar te snel over heen gaan en te weinig bij stil staan. Dus ja, ik ben hier best gevoelig aan.

En dat steek ik niet weg 😊.

Meer weten over verbindende communicatie? Neem dan zeker een kijkje op https://covali.be/coaching-en-opleiding/opleiding-verbindende-communicatie/ !

Deel dit bericht

Lees ook ...

Mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België: 5 leerpunten en to do’s!

Recent volgde ik een webinar omtrent mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België. Een webinar naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van Indeed in het kader van werken aan welzijn. Blij dat ik het volgde want sommige cijfers spraken regelrecht tot de verbeelding! Het geeft maar aan hoe belangrijk werken aan welzijn is en welke gevolgen dit kan hebben als je het niet doet. De moeite om verder te delen vond ik. Mijn visie en tips krijg je erbij:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de praktische minigids