10 TIPS VOOR SELECTIE-GESPREKKEN

Ontdek in de onderstaande 10 tips voor selectiegesprekken:

  • hoe je weet wat je moet vragen
  • op welke manier je dat dan het best vraagt
  • hoe je vermijdt dat het vooral een gezellige babbel wordt

1.Bereid je voor: check het cv vooraf en duid aan wat je zeker wil uitdiepen, bedenk waar je het zeker over wil hebben …

2. Beschik je over een duidelijk functie- en competentieprofiel? Is het duidelijk wat je van de kandidaat verwacht?  Stel dit op (lees hierover ook dit artikel) en denk dan goed na hoe je dit kan bevragen. Hoe concreter de verwachtingen, hoe gerichter de vragen én de antwoorden!

3. Check steeds goed de motivatie en de verwachtingen van de kandidaat (intrinsiek of extrinsiek, kan je hieraan voldoen?)

4. Vraag door tot je weet wat je wil weten  en wees hierin concreet. Blijf niet hangen in vage termen maar geef aan wat je zoekt.

5. Vraag niet vanuit hypothetische situaties. Bevraag ervaring en gebruik hierin het START-principe: – wat was de Situatie – wat was hierin de Taak van de kandidaat – welke Aanpak werd gekozen – wat was het Resultaat – wat leerde de kandidaat hieruit voor de Toekomst (let wel: de kandidaat geeft hier een situatie aan die hij ècht meemaakte waardoor hij aangeeft over bepaalde competenties te beschikken)

6. Durf zaken benoemen. Als je ergens over twijfelt, geef dit dan terug aan de kandidaat en laat hem of haar reageren.

7. Blijf constructief en laat de kandidaat met een goed gevoel vertrekken.

8. Wees zelf niet te veel aan het woord.

9. Geef ruimte voor vragen.

10. Let op de lengte van het gesprek: niet te kort (de kandidaat heeft zich moeite gedaan om te komen), niet te lang (bevraag de essentiële zaken, laat de kandidaat eventueel een tweede keer terug komen)


Met deze 10 tips voor selectiegesprekken ben je al een heel eind op weg!

Succes!


Wil je toch graag eens van gedachten wisselen over hoe ik je kan ondersteunen in je rekruteringscampagnes? Kijk hier dan alvast eens. 

Deel dit bericht

Lees ook ...

Mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België: 5 leerpunten en to do’s!

Recent volgde ik een webinar omtrent mentale gezondheid en welbevinden op het werk in België. Een webinar naar aanleiding van een grootschalig onderzoek van Indeed in het kader van werken aan welzijn. Blij dat ik het volgde want sommige cijfers spraken regelrecht tot de verbeelding! Het geeft maar aan hoe belangrijk werken aan welzijn is en welke gevolgen dit kan hebben als je het niet doet. De moeite om verder te delen vond ik. Mijn visie en tips krijg je erbij:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de praktische minigids